Wednesday, 17 October 2012

GK 2012, January 2012 General Knowledge Questions

GK 2012, January 2012 General Knowledge Questions

1. Which two countries have strengthened business ties to start trading electricity and petroleum products?

Ans: India and Pakistan

2. Which country recently joined UNSC as non-permanent member?

Ans: Pakistan

3. Where is National Kannada conference is set to be held in the month of April?

Ans: Delhi

4. Where is the Coastal Business Development Summit is held?

Ans: Mangalore, Karnataka

5. What is the total number of districts in Chhattisgarh as on 1st January 2012?

Ans: 27

6. Where has Union Government planned to build 11 tunnels to connect important roads?

Ans: Pakistan and China borders

7. Which version of Internet Explorer is dead as per Microsoft?

Ans: Internet Explorer 6

8. Where the national and international theater festival, the Bharat Rang Mahotsav set to be held?

Ans: National School of Drama, Amritsar

9. When is Rajinikanth’s biography set to hit stands?

Ans: 12.12.2012

10. Name the Government policy introduced by Karnataka to boost animation industry.

Ans: Karnataka Animation, Visual Effects, Gaming and Comics (KAVGC) Policy 2011

11. To protect consumers from unscrupulous jewelers which proposal has the government made mandatory for gold?

Ans: Hallmarking

12. Name the nano’s rival announced by Bajaj recently.

Ans: RE60

13. Where in India is Literary Festival 2012 is scheduled to held?

Ans: Jaipur

14. What is the concept introduced by Indian Postal Department (Bihar Postal Circle) to get a personalized stamp with photograph on it?

Ans: My Stamp

15. Who has been considered for first Gates Innovation Award?

Ans: Bihar Chief Minister Nitish Kumar

16. Name Afghan’s first team of female boxers set to aim for Olympics 2012.

Ans: Shabnam and Sadaf Rahimi

17. Which country test launched first 3D television broadcast?

Ans. China

18. Where is India’s first Startup Village is to be setup?

Ans: KINFRA Park, Kalamassery, Kochi

19. SOPA Stands for:

Ans: Stop Online Piracy Act

20. PIPA Stands for:

Ans: Protect IP Act

21. Where is the India-Burma talks scheduled on January 19th 2012?

Ans: Myanmar capital, Naypyitaw

22. Name the Yahoo co-founder who resigned recently.

Ans: Jerry Yang

23. Which card has BSNL launched to facilitate making utility bill payments like electricity and telephone bills?

Ans: Itz Cash Card (Trust Card)

24. Who is set to head committee on power sector reforms?

Ans. Pullock Chatterjee

25. Which website is to be shut for 24hrs in January to stop anti-piracy act?

Ans. Wikipedia

26. Name the Indian-origin Sikh who has been unanimously elected as the mayor of Charlottesville, a historic American city in Virginia.

Ans. Satyendra Singh Huja

27. Where is the first crocodile census set to start?

Ans. Sunderbans

28. Which currency is world’s most undervalued currency as per Big Mac Index?

Ans. Indian rupee

29. Name India’s first woman journalist who died recently.

Ans. Homai Vyarawalla

30. Who won gold in Asian shooting championship?

Ans. Abhinav Bindra

31. When did India complete one polio-free year?

13th January 2012

32.What is the lowest one-day score by Sri Lanka in the recently held match against South Africa?

Ans. 43 all out

33. Which country has been ranked first on nuclear safety?

Ans. Australia

34. Which country’s Prime Minister is to be chief guest at Indian Republic Day parade?

Ans. Thailand Prime Minister, Yingluck Shinawatra

35. Who won the FIFA men’s world player of the year 3rd time in a row?

Lionel Messi (Argentina)

36. Where is the world’s largest solar telescope set to be built?

Ans. Merak on Pangong Tso lake in the cold desert Ladakh region

37. Who won the doubles title at the Chennai Open 2012?

Ans. Leander Peas and Janko Tipsarevic

38. Name the singer who was made the Big Entertainer of the Year in recognition of her ‘Special Contribution to Bengali music’.

Usha Uthup(Didi)

39. Tatas Global recently signed pact to open what cafes?

Starbucks cafe

40. Which state’s theme has been set in 26th Surajkund Crafts Mela in Faridabad, Haryana?

Assam

41. Who won Grand slam title in men’s Australian Open 2012?

Djokovic

42. Which country teaches Sanskrit Language Studies and claims it helps children understand English?

New Zealand

43. Who won the Australian Open 2012 doubles final?

Leander Paes and Radek Stepanek

44. Who won her first Grand slam title in woman’s Australian Open 2012?

Victoria Azarenka

45. Which Indian state is likely to include solar plants to be part of state housing projects?

Rajasthan

46. Name the woman pilot who led the Air Force contingent creating history at the 63rd Republic Day parade.

Sneha Shekhawat

47. After which sporting person has Madhya Pradesh decided to set up museum?

Dhyan Chand

48. Which Indian film failed to secure a place in the final nomination list of the 84th Academy Awards?

DAM 999

49. Which photo pioneer company filed bankruptcy recently?

Ans. Kodak

50. Who won the Ranji Trophy 2011-12?

Ans. Rajasthan


View the original article here

No comments:

Post a Comment